fredag den 20. september 2013

Jagten på den kinesiske uldhåndskrabbe...

...er gået ind i denne uge, hvor jeg har været ude at sejle med en gammel galease (træskib) sammen med fire forskellige 6. klasser i kommunen og se på lokaliteter for invasive arter, dvs. arter der er kommet til Danmark fra et fremmed land og som truer vores hjemmehørende arter. Jeg har tidligere fortalt om projektet, som er en del af Dansk Naturvidenskabsfestival og har modtaget 20.000 kr. i støtte fra Nordea-fondens naturvidenskabelige pulje.

Vejret har været fantastisk, og det har været fire skønne ture, hvor eleverne også har haft tid til at lære noget om, hvordan man gebærder sig ombord på et skib, har hjulpet med at sætte sejl, sejle skibet sammen med skipper mv.

Rent fagligt har jeg som sagt introduceret eleverne for steder, hvor man ved, at der lever invasive arter i Holbæk Fjord og Isefjorden og i nogle af de åer/vandløb, som løber ud i fjordene og for fire bestemte arter nemlig Stillehavsøsters, Kinesisk Uldhåndskrabbe, Signalkrebs og Dræbergople.

Vi har fået nogle gode snakke om, hvordan de fire dyrearter er kommet hertil, hvad de betyder for vores hjemmehørende arter, og om de klimaforandringer, som for nogles vedkommende har betydet, at de har kunnet overleve og formere sig i de danske farvande, selvom de fx kommer fra Stillehavet. Kort sagt klimasnak i børnehøjde og på en sådan måde, at eleverne har lært mere uden at drømme slemme drømme om natten om de væmmelige kræ ;-)

I næste uge venter så hands on naturvejledning i Holbæk Fjord, hvor eleverne skal fange dyr på det lave vand og lære mere om nogle af de dyr, som de invasive arter er konkurrenter til eller spiser. Og for de særligt nysgerrige er der udstilling på børnebiblioteket i Holbæk i hele næste uge, hvor man bl.a. kan møde en vaskeægte - og levende Signalkrebs - og se undervandsfotos fra fjorden og smage et klimavenligt alternativt til de røde bøffer=tang til et familiearrangement om lørdagen.2 kommentarer:

  1. Åhhh, sikke nogle dejlige billeder fra en herlig tur. Jeg kan altså ikke tåle at se krebs og østers, før der går totalt mad i den :)

    SvarSlet
  2. He he - sådan har jeg det også Tove, for jeg eeeelsker skaldyr :-D

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...